Beelden- 
storm 

De geschiedenis herleeft

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

RCE - AMERSFOORT

Bij het verlagen van de torenvloer van de Sint-Maartenskerk te Doorn werden in 1996 grote brokstukken natuur- en baksteen gevonden. Na het omdraaien van deze brokstukken bleken deze te zijn voorzien van beeldhouwwerk uit de periode van de beeldenstorm.

 

Hoe kunnen we de geschiedenis 3D digitaal in beeld brengen en wat heeft dit voor meerwaarde tijdens het onderzoek?

’Nieuw en oud

smelten samen’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Door de inzet van 3D laserscannen brachten we de sculptuurfragmenten digitaal in beeld. Vanuit deze digitale gegevens was het mogelijk om ook de bouwkundige elementen (architectuur) te reconstrueren, die als basis zijn gebruikt bij de vervaardiging van de beelden. Tevens is het mogelijk om met behulp van software te bekijken hoe de losse digitale sculptuurfragmenten in elkaar passen, zodat de sculptuur weer zo volledig mogelijk kan worden weergegeven.

HET RESULTAAT 

DE RELIËFS GEHEEL IN BEELD

De reconstructie, die is gemaakt met behulp van moderne digitale technieken, toont een voor Nederland uniek monument. Vanuit de digitale gegevens hebben we de architectonische opbouw van de beelden kunnen achterhalen. Op deze manier hebben we de combinatie van de beelden in zijn geheel – zoals het waarschijnlijk vroeger is geweest – in beeld gebracht.

Tevens is van de beelden (basis 3D-laserscan en foto’s) een 3D animatie van de werkelijkheid gemaakt, zodat de beelden aan alle kanten zichtbaar worden.

 

Het gehele onderzoek is beschreven in het boek:

 

De Sint-Maartenskerk te Doorn | Vroeg renaissancemonument, bouwsculptuur en bouwgeschiedenis

ISBN: 9789066304666

Uitgever - link naar het boek: www.wbooks.com