PIERRE CUYPERS 

Vroege innovatie opnieuw ontdekt

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

GEMEENTE ROERMOND

Architect Pierre Cuypers had oog voor innovatie. Hij maakte graag gebruik van de mogelijkheden die daarbij voorhanden waren. Om te voldoen aan de enorme vraag naar onder andere beelden, maakten zijn werknemers gebruik van een punteerapparaat; een ouderwets 3D kopieerapparaat.

 

Dit apparaat werd ook gebruikt voor vervaardiging van zijn standbeeld, dat op het Munsterplein in Roermond staat. Het originele gipsbeeld dat hiervoor als basis diende, wordt bewaard in het Cuypershuis. Voor het geval er met dit gipsbeeld iets mocht gebeuren, vroeg het fablab van het Cuypershuis ons om een 3D scan van het beeld te maken. Zo blijft het gipsbeeld digitaal voor altijd bestaan. Tevens konden we op deze manier achterhalen welke vergrotingsfactor Cuypers vroeger precies heeft gebruikt met zijn punteerapparaat.

‘van Punteerapparaat

tot 3D scanarm’

ONZE AANPAK 

3D SCANNING VAN HET BEELD

Zowel van het gipsbeeld als het stenen beeld maakten wij een 3D laserscan. Vervolgens bepaalden we de verschalingsfactor die destijds werd gebruikt voor de punkteermachine, om op die manier het grote beeld te vervaardigen.

HET RESULTAAT 

ARCHITECT PIERRE CUYPERS VOLLEDIG IN 3D

Het gipsbeeld is door de tijd heen steeds de basis geweest voor vergroting en verkleining. Naar aanleiding van beide scandata hebben we de factor kunnen vaststellen die Pierre Cuypers vroeger heeft gebruikt voor het vervaardigen van het stenen beeld. Vanuit deze scandata is vervolgens een miniatuur van het beeld als 3D print gemaakt. Het gipsbeeld van Cuypers ligt nu voor altijd vast.