Muur- 
schildering 

VEREEUWIGD

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

Gemeente Maasgouw

Schilder Frans van den Berg (1919 – 1989), geboren in Leiderdorp, woonde en werkte vooral Wessem, Thorn en Kessel. Uit zijn brede werken sprak zijn bewondering voor meesters als Frans Hals en Rembrandt, maar ook Chagall en Picasso. Een van zijn meest indrukwekkende schilderingen is het Panorama, een 5 meter grote driedimensionale weergave van het stadje Thorn. Dit hangt, samen met andere van zijn werken, in het Gemeentemuseum Het Land van Thorn. Stichting Frans van den Berg inventariseert het werk van Frans van den Berg en draagt zorg voor het behoud ervan.

 

Rond 1957 maakte hij in de aula van de toenmalige Basisschool Sint Jozef in Thorn muurschilderingen met spelende kinderen op karakteristieke plekken in het stadje. Na de bouw van een nieuwe school in 2015, is het de bedoeling dat het oude pand gesloopt wordt. De gemeente Maasgouw en de Stichting Frans van den Berg wilden de schilderingen graag behouden. Helaas bleek dit technisch nagenoeg onmogelijk en bovendien veel te kostbaar.

 

In opdracht van de gemeente Maasgouw kwam de vraag of er een mogelijkheid is om de muurschilderingen zo realistisch mogelijk vast te leggen, zodat er later een reconstructie gemaakt kan worden.

‘Muurschildering komt

tot leven’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Met een 3D-laserscanner maakten we een exacte kopie van de muurschilderingen. Stichting Monumentenwacht Limburg bracht daarnaast het kleurenpallet en de gebruikte verftechniek in kaart. Aan de hand van de gedetailleerde 3D-beelden waarop iedere verfstreek en elk reliëf in het werk te zien is, kan samen met de juiste kleuridentificatie een exacte reconstructie worden gemaakt. Zo kunnen de bijzondere taferelen van Frans van den Berg behouden blijven, zelfs nadat ze verloren zijn gegaan bij de sloop van de school.

 

Daarnaast zijn ook twee afbeeldingen van stenen beelden en de mozaïekafbeelding boven de hoofdingang van de school met 3D laserscannen in beeld gebracht.

HET RESULTAAT 

MUURSCHILDERING GEHEEL IN BEELD

Door de combinatie van twee bijzondere technieken (3D laserscannen / kleuronderzoek), is het mogelijk om deze unieke muurschildering op een andere plek een nieuw leven te geven. Dit geldt ook voor de twee stenen beelden in de aula en de mozaïekafbeelding boven de hoofdingang.

 

Verder is het mogelijk (met uitzondering van de muurschildering) om op schaal een technisch hoogwaardige print te maken. Via WebExport vanuit PointCab kan een representatie worden gemaakt zodat bewonderaars de schilderingen virtueel kunnen bekijken. Maar omdat de scans zo gedetailleerd zijn, kan met de kleurinformatie uit het onderzoek van Stichting Monumentenwacht Limburg zelfs een nagenoeg exacte reconstructie worden gemaakt.