OPGRAVING ALS PROEFTUIN 

BORGHAREN

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

RCE - AMERSFOORT

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort geeft onder andere richting aan het Nederlandse beleid op het gebied van archeologie. Zij besloten enige tijd geleden een zogenaamde ‘proeftuin’ te creëren in Borgharen; een stuk grond waar opgravingen konden plaatsvinden met gebruik van verschillende technieken. Dit was bedoeld om te onderzoeken welke technieken van toegevoegde waarde kunnen zijn bij archeologische opgravingen. Maar ook de mogelijke normen m.b.t het verrichten van archeologische opgravingen die in de toekomst kunnen gelden. Bijvoorbeeld op het gebied van archivering en conservering. Dit kan vervolgens in opleidingen worden opgenomen. Zo werden in de proeftuin opgravingen op de traditioneel manier verricht en op basis van landmeetkundige technieken. Ons is gevraagd om 3D scannen toe te passen.

‘3D-scannen opent

een nieuwe wereld’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Er is zowel met de FARO-scanarm als met de FARO Laserscanner onderzoek gedaan wat dit kan betekenen voor het vastleggen van een vondst.

HET RESULTAAT 

PROEFTUIN in 3D

Op basis van het onderzoek zijn verschillende methoden en technieken toegepast binnen de archeologie. 3D biedt de archeoloog een ander kijk op een opgraving; vanuit de bodem kijk je dwars door de opgraving heen naar boven. Ook word op deze manier een realistische kopie verkregen. Hierdoor ontstaat een 3D beeld dat niet alleen alle schoonheden, maar ook oneffenheden laat zien.

 

De proeftuin heeft geleid tot een publicatie, waarin de 3D scantechniek voor archeologische opgravingen is opgenomen. Het gebruik van deze methode stond binnen de archeologie voor die tijd nog in de kinderschoenen.