SANTIAGO 
de COMPOSTELA 

Van idee tot realisatie!

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

KONINKLIJK ROERMONDS MANNENKOOR

Begin jaren negentig ontstond binnen Stichting Open Monumentendag Roermond het idee om de historische pelgrimsweg, die door de regio Roermond voert, zichtbaar te maken. Na een bezoek aan Santiago de Compostela pakte het Koninklijk Roermonds Mannenkoor dit initiatief op. Zij hadden de wens om een herdenkings-/markeringszuil, ook wel ‘stele’ genoemd, te plaatsen bij het bezoekerscentrum van de Sint Christoffelkathedraal in de stad. Aan ons de vraag om een voorontwerp te maken voor de zuil en deze te realiseren.

‘Ieder reis begint

met een eerste stap’

ONZE AANPAK 

SAMENWERKING

Na verschillende ontwerpen met de Duitse stele als uitgangspunt zijn we erin geslaagd een mooi object te realiseren met een toepasselijke dubbele betekenis. De stele dient als herdenkings-/markeringszuil en als lessenaar voor bijvoorbeeld een optreden van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. Maar ook om de pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela toe te spreken.

 

De stele is een vierkante zuil van 40 x 40 x 120 cm, gemeten vanaf maaiveld. M.b.t. de uitvoering is gekozen voor een gelaste constructie van RVS. Dit is duurzaam materiaal, bestand tegen weersinvloeden. Er is voor gekozen om de teksten verdiept in de voor- en achterkant van de herdenkingszuil te maken en deze in blauw en geel in te kleuren. Het onderste kolomdeel van de herdenkingszuil is zwart, zodat het lijkt of de zuil enigszins zweeft. Verder is ervoor gekozen om de bovenzijde van de herdenkingszuil onder een kleine naar achter aflopende schuinte te laten verlopen.

HET RESULTAAT 

VOLG JE WEG

Op 16 september 2007 werd de herdenkingszuil officieel in gebruik genomen en gezegend door de hulpbisschop. Roermond is daarmee een voor Nederland unieke toevoeging aan het Europees Cultuurmoment ‘De Pelgrimswegen naar Santiago de Compostela’ rijker.

 

De stele is tevens opgenomen in deel drie van de gids ‘Jacobspad Historische Pelgrimswegen naar Santiago tussen Rijn en Maas’.