REPLICA MARIABEELD 

VAN SCAN TOT REALISATIE

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

FRANCISCUS HUIS WEERT

Het in 1963 nieuwe kerkgebouw (Franciscuskerk) is naast de bestaande Paterskerk gezet, omdat deze niet berekend was op groeiende bevolking van de wijk Biest te Weert. Twee kerkgebouwen naast elkaar was nieuws in Nederland en haalde het journaal. Binnen één mensen leven werd de tweede “nieuwe” kerk ingewijd op 6 juli 1963 en in januari 2012 aan de eredienst onttrokken. Echter de Mariakapel (Franciscus Huis te Weert) heeft haar functie behouden en is opnieuw in gebruik genomen. Het idee van de nieuwe eigenaar is om een replica van het oorspronkelijke Mariabeeld (dat is opgenomen in de collectie van het Jacob van Hornemuseum te Weert) opnieuw te plaatsen in de Mariakapel. De vraag is dan ook of het mogelijk is om een replica van dit beeld te maken.

‘Kopie nagenoeg niet van echt

te onderscheiden’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Middels 3D-laserscannen is er een digitale kopie van het originele Mariabeeld gemaakt. Doordat het originele beeld scheuren bevat, hebben we het digitaal gerepareerd. Dit digitale beeld is de basis voor 3D-printing. Nadat het beeld is geprint (1:1 kopie), is het door de conservator van het museum opnieuw van de originele kleuren voorzien.

HET RESULTAAT 

VAN SCAN TOT REALISATIE REPLICA

Het Mariabeeld (± 65 cm hoog) is gescand in het Jacob van Hornemuseum te Weert. Na het scannen is het beeld digitaal op verschillende plaatsen geoptimaliseerd. Dit is de basis geweest voor de 3D-print. Deze is inwendig voorzien van een vulstof met betrekking tot de stabiliteit van het beeld.

De 3D-print is hierna voorzien van de originele kleuren door de conservator van het Jacob van Hornemuseum. Het resultaat is nagenoeg niet van echt te onderscheiden.