KASTEEL ARCEN 

HISTORIE KOMT TOT LEVEN

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

STICHTING HET LIMBURGS LANDSCHAP

Kasteel Arcen werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre bovenop de restanten van een ouder kasteel. Dat was op zijn beurt al op de ruïnes van het oorspronkelijke Huys ’t Arssen gebouwd dat er voor 1300 stond. De overdadige en krachtige vormen zijn kenmerkend voor de barokperiode. Sinds 1976 is het landgoed in handen van Stichting Het Limburgs Landschap. De stichting liet het kasteel en de historische buitenplaats restaureren. Vanaf 1988 bezoeken jaarlijks duizenden bezoekers dit prachtige park.

 

Bij de renovatie is altijd rekening gehouden met de rijke geschiedenis van het landgoed. Toen de toegangsbrug aan vernieuwing toe was, wilde de stichting deze historie graag in beeld brengen. Met behulp van digitale beelden hebben we de sporen van de oudere brug vastgelegd voordat de bestrating weer werd aangebracht.

‘Reconstructie

toegangsbrug’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Met 3D laserscannen maakten we een realistische kopie van de brug. Zo konden we de sporen van de oudere brug gedetailleerd in beeld brengen. Dit levert een 3D beeld op dat niet alleen de schoonheid, maar ook alle oneffenheden laat zien.

De scans zijn conform de werkelijkheid en vallen binnen de gewenste afwijking.

HET RESULTAAT 

DE BRUG GEHEEL IN BEELD

Aan de hand van de samengevoegde 3D scandata konden we de complete afmetingen van zowel de bestaande als de oudere brug in kaart brengen. Hiervoor gebruiken we de lengte- en dwarsdoorsnede en diverse aanzichten. Met deze 3D scandata als basis kon de constructeur een nieuw bovendek (bestrating) van de brug reconstrueren. De 3D scandata zijn bovendien geschikt als basis voor de diverse berekeningen die nodig zijn om te zorgen dat de draagconstructie aan norm voldoet.

 

Wat wellicht nog het allermooiste is in het kader van de historische waarde, is dat het mogelijk is om een 3D print op schaal te maken of een digitale representatie. Dit kan via WebExport vanuit PointCab. Op die manier zouden bezoekers virtueel over de oude brug kunnen lopen en de omgeving van toen kunnen bekijken.