Houten Klompen 

Van 3D scan tot digitale klomp

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

Klompenfabriek

Voor de vervaardiging van een nieuwe klomp wordt vooraf nog altijd handmatig een proefmodel gemaakt. Vanuit dit proefmodel worden mallen gemaakt, die vervolgens gebruikt worden voor het produceren van de nieuwe klomp.

 

Onze klant wilde modellen voortaan digitaal vastleggen, zodat zij flexibeler kunnen omgaan met de geometrie bij het maken van een nieuw model. Ook innovatie en technologische ontwikkelingen binnen de klompenfabriek speelden een grote rol bij de vraag van de klant.

’Van populierenhout

tot digitaal bestand’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Met de inzet van 3D laserscanning hebben we zowel bestaande als nieuwe modellen klompen gedigitaliseerd. Deze digitale modellen maken de vervaardiging van nieuwe klompen een stuk eenvoudiger. Nieuwe exemplaren kunnen op basis van het digitale model immers eenvoudig worden aangepast en gereproduceerd.

 

Ook blijven modellen hiermee voor altijd digitaal bewaard voor de toekomst. Dat is een stuk veiliger dan het bewaren van mallen in de fabriek. Daarnaast blijf de kennis over de ambachtelijke productie van klompen op deze manier behouden.

 

Naast het digitaliseren van de modellen zijn kleine souvenirklompjes gescand, waarbij drie modellen zijn geconstrueerd tot één nieuw model. Ook zijn mogelijke nieuwe technieken bekeken op basis van de digitale bestanden, bijvoorbeeld de productie van kinderklompen tot klompen voor volwassenen.

HET RESULTAAT 

De houten klompen geheel in beeld

Door middel van 3D laserscanning zijn alle aanwezige modellen, waaronder klompen, gietmodellen en productiemodellen, vastgelegd voor de toekomst. Hierdoor is het tevens mogelijk om vanuit de beschikbare data nieuwe modellen te genereren.

Vanuit het 3D model van de souvenirklomp is een kopieermal gemaakt. Zo kunnen de souvenirklompjes voortaan zelf door de klompenfabriek worden vervaardigd en is inkopen in het buitenland niet meer nodig.