SLOT SCHAESBERG 

HEDEN EN VERLEDEN BELEVEN IN 3D

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

GEMEENTE LANDGRAAF

De huidige restanten van kasteel Schaesberg in Landgraaf dateren grotendeels uit 1552 en 1652. Vanaf 1323 is er echter al sprake van een relatie tussen de familie Van Schaesberg en het huidige gebied Schaesberg.

 

In 2012 zijn door het projectbureau Landgoed Slot Schaesberg plannen gepresenteerd voor de herbouw van het kasteel.

 

Met betrekking tot de renovatie / herbouw vormt werken in een voormalig kasteel dat niet maatvast is voor alle partijen een behoorlijke uitdaging.

 

De vraag van de opdrachtgever was om dit stuk geschiedenis zo optimaal mogelijk digitaal in kaart te brengen.

‘Historie herleeft middels

3D laserscannen’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Middels 3D laserscannen is een realistische kopie gemaakt van het kasteel. Hierdoor ontstaat een 3D beeld dat niet alle schoonheid, maar ook alle oneffenheden laat zien.

 

Het voordeel van de 3D scan is dat er tijd gewonnen kan worden in het voortraject bij het opmeten van het kasteel. Deze gegevens kunnen hierna gebruikt worden als basis voor het ontwerp door de architect. De scans zijn conform de werkelijkheid en vallen binnen de gewenste afwijking.

HET RESULTAAT 

SLOT SCHAESBERG GEHEEL IN BEELD

Vanuit de samengevoegde 3D scandata van de start van dit project is in samenwerking met een gerenommeerd architectenbureau een 2D tekening gemaakt. Deze tekeningen zijn de basis geweest voor het ontwerpen van een stalen uitkijktoren, die in de huidige toren van het slot geplaatst is.

 

De basis voor het herontwerp van Slot Schaesberg zijn de 3D scan, oude prenten en aanwezige tekeningen.

 

Tevens bestaat de mogelijkheid om via WebExport vanuit PointCab een representatie te maken, zodat men virtueel door de restantanten van Slot Schaesberg kan lopen en om zich heen kan kijken. Het is tevens mogelijk om een 3D print op schaal te maken.