BOERDERIJ WOLFHAGEN 

van 3D Scan tot 2D tekening

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

GEMEENTE ROERMOND

Boerderij Wolfhagen in Merum is sinds de bouw in 1764 kenmerkend voor de streek. De omvang van de gebouwen laat zien dat de boerderij was bedoeld voor de bovengemiddelde welstand. Niet alleen de omvang van de schuur, maar ook de lange stalvleugel alsmede de kwaliteit en omvang van het woonhuis zijn hiervoor goede indicatoren. De kwaliteit van de kapconstructie toont aan dat er met veel vakkennis is gewerkt. Deze elementen maken de boerderij zowel bouwhistorisch als cultuurhistorisch zeer waardevol. Vanwege het bestemmingsplan moest de boerderij worden gesloopt. De vraag van de opdrachtgever was om dit stuk geschiedenis zo optimaal mogelijk digitaal in kaart te brengen, zodat dit bewaard kan blijven voor de toekomst.

‘Unieke Kapconstructie

bewaard voor de toekomst’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

Moderne technieken om ons cultureel erfgoed in kaart te brengen, zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse architectuur. Met behulp van 3D laserscanning wordt een realistisch beeld van de werkelijkheid gecreëerd. Een exacte, digitale kopie die voor altijd behouden blijft. Naast het woonhuis hebben we ook de schuur en stalvleugel gescand, zowel van binnen als buiten. Zo ontstaat een totaalbeeld van de gehele boerderij. De 3D scan vormde de basis voor alle verdere bewerkingen, zoals het maken van tekeningen, een virtuele rondgang door de boerderij.

HET RESULTAAT 

BOERDERIJ GEHEEL IN BEELD

Vanuit de samengevoegde 3D scandata van de gehele boerderij is in samenwerking met een gerenommeerd architectenbureau een 2D presentatietekening gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om via WebExport vanuit PointCab een representatie te maken, zodat men virtueel door de boerderij kan lopen en om zich heen kan kijken. Het is tevens mogelijk om een 3D print op schaal te maken.