Waterputten Maasniel 

Van 3D scan tot gerestaureerde put

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

Stichting "Neel Laef"

Enkele jaren geleden werden bij de reconstructie van de kern Maasniel in Roermond bij toeval twee waterputten uit 1555 en 1708 herontdekt.

 

Stichting ‘Neel Laef’ besloot tot een reconstructie van de waterputten. Constructiebureau H. Hagenaars scande hiervoor de oude waterputten – vier meter diep – door middel van 3D laserscanning.

‘Historie komt tot leven’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

De overblijfselen van de twee waterputten zijn door ons volledig gescand in de bodem op vier meter diepte. Tevens is de huidige omgeving, inclusief gebouwen, waarin de waterputten zich bevinden gescand. Het voordeel van 3D laserscannen is dat op deze manier een 3D-kopie beschikbaar komt van de geometrie van de put. Vanuit deze data konden vervolgens tekeningen worden gemaakt, op basis waarvan de putten gemetseld werden.

HET RESULTAAT 

GERESTAUREEERDE WATERPUT EN LOCATIEBEPALING

De waterputten zijn op basis van de 3D scandata en daaruit voortvloeiende tekeningen geheel gerestaureerd. Zo keerde een stukje historie terug in Maasniel – openbaar en toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Tevens werd met behulp van 3D laserscanning de exacte locatie van de waterputten in hun oorspronkelijke omgeving vastgesteld. De putten konden hierdoor op basis van de data worden ingetekend op oude kaarten, hetgeen eerder nog niet mogelijk was. Dit biedt meer inzicht in de opbouw van de oude dorpskern van Maasniel van weleer.