BRONZEN BEELDEN 

Digitale kopie

DE VRAAG VAN ONZE KLANT 

GEMEENTE ROERMOND

In Roermond en omgeving staan veel bronzen beelden. Deze beelden komen grotendeels uit de opera Bouffe Schinderhannes, die in 1864 werd geschreven door Roermondenaar Emile Seipgens. Ook van hem is een bronzen beeld gemaakt, dat in Roermond te bewonderen is.

 

Helaas worden in Nederland deze beelden regelmatig gestolen. Ook worden beelden door gemeentes ter preventie van diefstal weggehaald en elders opgeslagen. Hierdoor kunnen bewoners en bezoekers van de stad de beelden niet meer zien zoals ze bedoeld zijn; in de omgeving waarin ze staan. De vraag aan ons was om deze beelden vast te leggen voor de toekomst. Enerzijds om een digitaal archief te creëren van alle in Roermond aanwezige beelden, anderzijds om ervoor te zorgen dat van een eventueel gestolen beeld met behulp van moderne technieken (in combinatie met de bestaande technieken) een replica kan worden gemaakt.

‘Ieder beeld vertelt

zijn eigen verhaal’

ONZE AANPAK 

INZET VAN 3D SCANNING

De bronzen beelden in Roermond zijn middels 3D scantechnologie in beeld gebracht. De scan dient als basis voor het archiveren van de beelden. Bij grotere beelden is tevens een 3D scan gemaakt van het beeld en de omgeving waarin het staat. Daarnaast zijn alle over de beelden bekende gegevens vastgelegd, zodat een actueel overzicht van de bronzen beelden voorhanden is.

HET RESULTAAT 

BEELDEN KOMEN TOT LEVEN

De 3D scan vormt de basis voor archivering van de beelden. Mocht er een beeld worden gestolen, dan kan met de laatste techniek(en) een replica van het betreffende beeld worden gemaakt. Van het beeld Beelzebub, de duivel uit de opera Bouffe Schinderhannes, is bijvoorbeeld een 3D print op schaal (1:5) gemaakt. Van de beelden waarbij ook de omgeving is meegenomen in de scan, kan een animatie worden gemaakt. Hierdoor zou men virtueel rond het beeld kunnen lopen.

 

Krantenartikel "Robotarm scant kunstwerken in 3D" - Dagblad de Limburger 4 juni 2013